«

»

Oct 13

Към кандидат кметовете- Какво правим със сектата “Свидетели на Йехова” в Севлиево?

photo_big_579328В Севлиево тече предизборната кампания преди местните избори. Част от кандидатите обикалят и се срещат с избиратели, други пък залагат на кампания в интернет, а трети се надяват на купените гласове, които отново ще ги вкарат в управлението на града.

Най-обсъжданите теми и често задавани въпроси от гражданите са свързани с наболелите проблеми на града – честия режим на водата, бездомните кучета и състоянието на инфраструктурата. На заден план обаче остава един доста сериозен проблем в града, на който почти никой не обръща внимание, а опасността от него е напълно реална. Това е изключително вредната и забранената в редица държави секта “Свидетели на Йехова”.

“Йеховистите” най- необезпокоявано развиват своята дейност в града от няколко години. Разполагат със собствен офис, раздават пропагандни материали и литература по домовете и по улиците. Характерно за тази секта е доста грубото и настойчиво вербуване на хората, които ако станат веднъж техни членове, много трудно могат да се откъснат от тях. Те се възползват главно от лесно податливи на манипулация хора, най-често възрастни, болни и страдащи или такива, които са загубили свои близки. Има случаи в които те най-нагло пропагандират и сред деца в самите училища.

Веднъж, след като човек се присъедини към сектата, промиването на съзнанието му се задълбочава. Той е принуждаван да се откаже от цялото си имущество в полза на сектата, да се откаже от близките си и да стане напълно зависим от йеховистките пастори. Дори след време някоя от жертвите да се осъзнае, отказването от сектата е почти невъзможно. Ако все пак някой се опита да направи това, той става обект на заплахи и системен тормоз от останалите. Не са редки случаите в които се е стигало и до убийства и самоубийства в следствие на натиска, който е оказван върху жертвите. Такива случаи има и в България.

Нашия въпрос е какво мислят кандидатите за кмет и общински съветници за тази секта? Нормално ли е тя да бъде допускана свободно да развива своята дейност по улиците на Севлиево и какво ще направят за да се прекрати това нещо? А към нашите съграждани се обръщаме с призива да пазят своите деца, своите семейства и своите близки.