«

»

Nov 13

Да възстановим паметника на Йонко Карагьозов

Image3Йонко Карагьозов е роден на 10 февруари 1851 г. в град Севлиево. Включва се в национално-революционното движение. Член на Севлиевския частен революционен комитет на ВРО. Основан е от Васил Левски (1871). Взема дейно участие в подготовката на Априлско въстание (1876) в Първи търновски революционен окръг. За да подпомогне материално комитета залага цялата си стока и парите.

По време на въстанието възглавява голяма чета от 250 души, с която участва в сражение с турските войски в Дебневския проход. След разгрома на въстанието е заловен, откаран в Търново и осъден на смърт от военно-полеви съд. Обесен в родния му град заедно със Стефан Пешев на 25 юни 1876г.

След освобождението в Севлиево са издигнати паметници на двамата видни революционери, но преди няколко години паметника на Карагьозов бива откраднат. И до днес никой не предприема нищо за възстановяването му. Ние като националисти смятаме, че не е нормално да се осигуряват стотици хиляди левове по различни програми за провеждането на “Фестивал на тиквата” и превръщането на Севлиево в “Световна столица на тиквата”, а да няма средства и време никой от общината да възстанови паметника на Йонко Карагьозов. Ние искаме да се гордеем с историята на града, с нашите предци, които живяха и умряха за България и да им отдадем заслужената почит, която те заслужават.

Има слава, която трябва да помним!
Има чест, която задължава!
Кампанията ни по възстановяването на паметника, ще протече в няколко етапа.
Първия етап- информационна кампания. В нея, ще запознаем колкото се може повече хора с живота и делото на нашите революционери, защото сред широката маса от хора и особено сред младите, те са напълно непознати.
Втори етап- събиране на подписи. Ще съберем колкото се може повече подписи от жители на Севлиево, които смятат, че не е нормално в целия град да има тикви, а да няма паметник на Йонко Карагьозов.
Трети етап- ще внесем събраните подписи с искането да бъде възстановен паметника. Ако някой от Общината е против, то нека да излезе и да каже, защо и по какви причини не иска да има паметник на Националния революционер в града ни.