«

»

Apr 16

90 г. от атентата в “Св. Неделя” в София

5049На днешната дата през 1925 година е извършен най- жестокия и кървав атентат в историята на България. Шестима комунистически безродници и терористи залагат взрив в църквата “Света Неделя”, над една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата. Целта е да се унищожи по- голямата част от политическия и военния елит в царство България, включително и Н. В. цар Борис ІІІ, докато се провежда опелото на убития два дена по- рано, отново комунистически престъпници, ген. Константин Георгиев.

Взривът срутва покрива в претъпканата катедрала. Убитите са 134 души, сред които 10 генерали и 26 офицери. Само за миг загиват повече Български офицери, отколкото във всички войни водени за след освобождението на България. Ранените са 343 човека, като много от тях остават затрупани под развалините, а част от тях умират от раните си.

В резултат на атентата в страната е обявено военно положение. Част от атентаторите успяват да избягат в Съветския съюз, а други са заловени и правят пълни самопризнания и получават заслужени смъртни присъди.

Вечна памет на всички загинали храбри и достойни Българи от ръцете на безродната комунистическа сган!